Amasya Gezilecek Müzeler – En İyi 10 Müze

Amasya Gezilecek Müzeler - En İyi 10 Müze

Amasya Müzesi, Taşova Alpaslan Müzesi, Şehzadeler Müzesi, Saraydüzü Kışla Binası ve Milli Mücadele Müzesi gibi yerler, farklı dönemlere ait eserler bulunmaktadır. Hazeranlar Konağı Etnoğrafya Müzesi, Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi ve Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi, sanat ve tıp tarihine ışık tutar.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, Hamit Kaplan Müze Evi ve Minyatür Amasya Müzesi de şehrin önemli müzelerindendir.

1. Amasya Müzesi

amasya muzesi amasya gezilecek muzeler
Amasya Müzesi – Amasya Gezilecek Müzeler

Amasya Müzesi, Amasya merkezde Geç Neolitik ve Erken Kalkolitik Çağ’dan başlayarak Tunç Çağı, Hitit, Urartu, Frig, İskit-Kimmer, Pers, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait birçok medeniyetin eserlerini sergilemektedir. Müze, tarih boyunca Amasya’da hüküm süren farklı kültürlerin zenginliğini gözler önüne sermektedir.

Müzenin en ilgi çekici bölümlerinden biri, İlhanlılar döneminde Amasya’da nazırlık ve emirlik yapmış kişilere ait mumyaların bulunduğu alandır. Bu bölüm, ziyaretçilerin ilgisini çeken önemli bir nokta olmaktadır. Amasya Müzesi koleksiyonunda yer alan Roma Dönemi’ne ait Elmalı Mozaik de dikkat çekmektedir.

2. Taşova Alpaslan Müzesi

tasova alpaslan muzesi
Taşova Alpaslan Müzesi

Taşova Alpaslan Müzesi, Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Alpaslan Beldesi’nde yer almaktadır. Müze, 1964 yılında yöreden toplanan arkeolojik ve etnografik eserlerle oluşturulan ilk çekirdeğiyle faaliyete geçmiştir. 1991 yılında Osmanlı Dönemi’nden kalma bir hamam müze olarak düzenlenmiş ve 1994’te de halkın hizmetine sunulmuştur. Müze, yöresel köy odası teşhirinin yanı sıra prehistorik dönemlerden eserlerle Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait ahşap işçiliği örneklerini bir arada sergilemektedir.

Müzede, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait arkeolojik ve etnografik eserler ile sikkeler bulunmaktadır. Kasabanın kuzeyindeki ören yerinden getirilen Selçuk Dönemi’ne ait orijinal ahşap sanduka, türbe kapısı ve vakfiye ile seceresi gibi değerli eserler de teşhir edilmektedir.

3. Şehzadeler Müzesi

sehzadeler muzesi
Şehzadeler Müzesi

Şehzadeler Müzesi, Amasya merkezde Yalıboyu’nun en eski köprülerinden biri olan Alçak Köprü’nün ayağında, Kral Kaya Mezarları’nın eteklerinde, Yeşilırmak’ın kıyısındaki eski sur duvarları üzerinde inşa edilmiş iki katlı bir ahşap binadır.

Bu müze, Osmanlı Sultanları’nın Amasya’daki şehzadelik dönemine ait heykellerini ve o dönemi yansıtan kıyafetleri sergilenmektedir.

4. Saraydüzü Kışla Binası ve Milli Mücadele Müzesi

sarayduzu kisla binasi ve milli mucadele muzesi
Saraydüzü Kışla Binası ve Milli Mücadele Müzesi

Saraydüzü Kışla Binası ve Milli Mücadele Müzesi, Amasya merkezde müzedir. Milli mücadele döneminde Atatürk ve arkadaşlarına ev sahipliği yapmış olan Amasya’nın tarihi önemini yansıtmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda kilit bir rol oynayan Amasya, 12 Haziran 1919’da Atatürk’ün buraya gelmesiyle büyük bir dönüm noktasına tanıklık etmiştir.

Atatürk, Saraydüzü Kışla Binası’nda yaptığı uzun müzakereler sonucunda 21-22 Haziran 1919 tarihlerinde Amasya Genelgesi’ni tüm ulusa duyurmuştur. Bu bina, “Amasya Genelgesi”nin dünya genelinde duyurulduğu yer olması nedeniyle yakın tarihimizde önemli bir mekan haline gelmiştir.

Şamlar Mahallesi girişinde içerisinde Atatürk ve arkadaşlarının 12 Haziran 1919 günü Cülüstepe mevkiinde Amasyalı heyet tarafından karşılandığı anlar balmumu heykellerle canlandırılmıştır. Amasya Genelgesi’nin eski ve yeni nüshaları ile milli mücadele yıllarına ait silah ve belgelerin sergilendiği Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Milli Mücadele Müzesi oluşturulmuştur.

5. Hazeranlar Konağı Etnoğrafya Müzesi

hazeranlar konagi etnografya muzesi
Hazeranlar Konağı Etnoğrafya Müzesi

Hazeranlar Konağı Etnoğrafya Müzesi, Amasya merkezde yer alan müzedir. 1865 yılında Amasya Defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından inşa edilmiştir. Konağın adı, burada uzun süre ikamet eden Hazeran Hanım’dan gelmektedir. Dört eyvanlı, orta sofalı bir plana sahip olan bu yapı, Osmanlı Dönemi’nin yöresel sivil mimari özelliklerini en güzel şekilde yansıtan örneklerden biridir.

Konağın içerisinde sergilenen eserler, 19. yüzyıl yaşam tarzını gözler önüne sermektedir. Giysiler, halı ve kilimler, günlük mutfak eşyaları ve kadın ziynet eşyaları gibi malzemeler, dönemin sosyal ve kültürel yaşamını yansıtmaktadır. Etnoğrafik eserler arasında, kitabeli halılar, bindallılar, gümüş takılar ve altın renkli sırma işlemeler gibi unsurlar, dönemin özelliklerini yansıtması bakımından büyük bir öneme sahiptir.

6. Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi

sabuncuoglu tip ve cerrahi tarihi muzesi
Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi

Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi, Amasya’da İlhanlı Dönemi’nden günümüze ulaşan tek eser olarak önemli bir yere sahiptir. Özellikle yapının ön cephesi, sanatsal değeri ile dikkat çekmektedir. Amasya Bimarhanesi’ne özgü bir özellik olarak, kapı kilit taşında diz çökmüş vaziyette bir insan kabartması bulunmaktadır. Müze, Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olarak bilinir.

Müzede, Fatih Sultan Mehmet döneminin önemli hekimlerinden biri olan ve 14 yıl boyunca başhekimlik yapmış Sabuncuoğlu Şerefeddin’in yazdığı ilk Türkçe cerrahi eser olan Cerrahiyyetü-l Haniye kitabındaki çizimlerden esinlenerek hazırlanan 10 ayrı branştaki tıp ve cerrahi aletleri sergilenmektedir. Cerrahi operasyonların yapıldığı Sabuncuoğlu Kliniği ve o dönemde hastalara uygulanan müzikoterapi yöntemleri hakkında detaylı bilgi sunan Müzik Tedavi Salonu da bulunmaktadır. Amasya merkezde yer almaktadır.

7. Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi

seyh hamdullah yazi tarihi ve husn i hat muzesi
Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi

Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi, Amasya merkezde Türk-İslam sanatları içinde önemli bir yere sahip olan hüsn-i hat sanatına yön veren, “Reis-ül Hattat” unvanıyla anılan Amasyalı Şeyh Hamdullah’ın adını taşımaktadır.

Bu müzede, hat sanatının nadide örnekleri sergilenmektedir. müzede, Sümer, Mısır, Hitit gibi medeniyetlerin yazı gelişim süreçleri tanıtılmakta ciltçilik, ebru ve tezhip gibi geleneksel sanatların yapım aşamaları hakkında bilgi verilmektedir.

8. Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

ferhat ile sirin asiklar muzesi
Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, Amasya merkezde bulunan müze Türkiye’nin ilk ve tek aşıklar müzesi olma unvanına sahiptir. Müzede, Ferhat ile Şirin, Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı ve Romeo ile Juliet gibi dünyaca ünlü aşk hikayeleri canlandırılmaktadır.

9. Hamamözü Hamit Kaplan Müze Evi

hamamozu hamit kaplan muze evi
Hamamözü Hamit Kaplan Müze Evi

Hamamözü Hamit Kaplan Müze Evi, Amasya Hamamözü ilçesinde ünlü Türk güreşçi Hamit Kaplan’ın anısına düzenlenmiş bir müzedir. 1956 Yaz Olimpiyatları ve 1957 Dünya Güreş Şampiyonası’nda altın madalya kazanan Kaplan, Türk spor tarihinin önemli isimlerinden biridir.

Müzede, Hamit Kaplan’ın güreş kariyeri boyunca kullandığı kişisel eşyalar, güreş malzemeleri ve madalyaları sergilenmektedir.

10. Minyatür Amasya Müzesi

minyatur amasya muzesi
Minyatür Amasya Müzesi

Minyatür Amasya Müzesi, 1914 yılında çekilmiş bir fotoğraftan esinlenerek yapılmış, tarihi Amasya kentini canlandıran bir maket müzesidir. 80 metrekarelik bir alanda sergilenen müze, o dönemin şehir dokusunu ve kültürel yapısını birebir yansıtan detaylarıyla dikkat çeker. Dağları, akan Yeşilırmak, tren hattı ve hareketli figürleriyle ziyaretçilere gündüzü izlerken, 2300 yıldız simülasyonu ve şehir aydınlatmalarıyla gece görünümünü yaşama imkanıdır. Türkçe ve İngilizce sunumlarla ziyaretçiler Amasya’nın nostaljik dokusunu hissedebilirler.

Maket, 1/150 ölçeğinde olup 1860 bina, insan, hayvan ve araç figürleri içerir. Harşena Dağı, 125 milyon nokta taranarak oluşturulmuş ve CNC tezgahlarında 1/1000 hassasiyetle işlenmiştir. Binalar ise yüksek mukavemetli kompozit malzemelerle 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilmiştir. Bu maket, Türkiye’nin en büyük ölçekli kent maketi olup, dünya genelinde ise New York, Zürih ve Sidney maketleri ile karşılaştırılabilecek büyüklüktedir.

Yorum Yaz

Üye Olmadan Yorum Yazın!