Balya, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bu bölge, eski yapılar ve kalıntılarla doludur. İlçede bulunan kaplıcalar, sağlık turizmi için popüler bir merkez olup, çevresi doğal zenginlikler ile çevrilidir.
İçindekiler
Toggle1. Eski Maden Sahası

Balya, Balıkesir’e yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan eski bir maden sahasıdır. Bu madenin varlığı, eski çağlardan bu yana bilinmektedir ve Orta Çağ’da Periklea döneminden itibaren işletilmeye başlanmıştır. Balya’daki tarihi maden yapıları, tuğla ve kesme taş karışımından inşa edilmiştir ve zamanla harabe haline gelmiştir.
2. Balya Kadıköy Kalesi

Balya Kadıköy Kalesi, Balıkesir’in Balya ilçesinde yer alan tarihi bir yapıdır. Roma döneminden kalma olan bu kale, ilçenin merkezine yaklaşık 6 km uzaklıkta bulunuyor. Kale içerisinde pek çok tarihi yapıyı görmek mümkündür.
3. Balya Kadıköy Mesire Alanı

Balya Kadıköy Mesire Alanı, Balya’ya 5 km mesafede, Kadıköy Deresi’nin yanında yer alır. Doğal güzellikleriyle ünlü olan bu mesire alanı, piknik yapmayı sevenler için popüler bir uğrak yeri haline gelmiştir.
4. Balya Akbaş Köyü Etnografya Müzesi

Balya Akbaş Köyü Etnografya Müzesi, Balya Akbaş Mahallesi’nde yer alır ve restore edilerek atıl durumdan kurtarılıp müzeleştirilmiştir. Müzede, Cumhuriyet tarihinin ilk köy ilkokulu unvanına sahip binada, köydeki eğitim geçmişine dair önemli eserler sergilenmektedir.
Okulun ilk yıllarına ait öğrenci kayıtları, sıralar, kara tahta ve kitaplar gibi eğitimle ilgili pek çok manevi değeri yüksek belge ve eşya, ziyaretçilere sunulmaktadır. Köyde eğitim almış kişilerin günlük yaşamda kullandıkları eşyalar da müzede sergilenmektedir.
5. Balya Siren Kulesi

Balya Siren Kulesi, 1930 yılında Balya Belediyesi tarafından, çevre köylerle haberleşmeyi sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Bu kule, özellikle 2. Dünya Savaşı öncesi dönemlerde, güçlü bir siren sesinin duyurulabilmesi için yapılmış bir yapıdır. Dikdörtgen prizma planına sahip olan kule, tuğla örgüyle inşa edilmiştir ve giriş kısmında ahşap bir kapı bulunmaktadır.
Kule içindeki ahşap merdivenler zamanla tahrip olmuş olsa da, kule hala belediyenin anons kulesi olarak kullanılmaktadır. Kulenin üst kısmında, dört cephede demir korkuluklu bir balkon bulunmakta ve alt kısmında kare şeklinde aydınlatma pencereleri yer almaktadır. Kule üzerinde Atatürk heykelciliği de bulunmaktadır.
6. Balya Kaplıcaları

Balya Kaplıcaları, Balıkesir’in Balya ilçesinde, özellikle sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinen doğal termal sulardan yararlanmak için tercih edilen bir mekan olarak ünlüdür. Ilıca bucağında yer alan Ilıca Kaplıcaları, özellikle romatizma, kireçleme ve bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenen şifalı suları ile ilgi görmektedir
Kaplıcalara olan ilgi her geçen yıl artmaktadır. Kaplıca çevresinde, Roma döneminde inşa edilen ve Osmanlı döneminde de kullanılan eski bir hamam bulunmaktadır.
7. Tabakhane Köprüsü

Tabakhane Köprüsü, Balya-Yenice yol güzergahında yer alan tarihi bir yapıdır. Fransızların madeni işlettiği dönemde inşa edilmiştir. Bu köprü, o dönemde bölgedeki ulaşımı sağlamak amacıyla yapılmıştır.