Bigadiç Gezilecek Yerler

Bigadiç Müze ve Kültür Evi, 2001’de açılmıştır. Müzede Kuvâ-yi Milliye, arkeoloji ve etnografya bölümleri ile çok amaçlı bir salon bulunmaktadır. Bizans dönemi Bigadiç Kalesi, MS 6. yüzyılda inşa edilmiş ve Yunan işgali sırasında karargah olarak kullanılmıştır. Ancyra Antik Kenti Roma dönemine aittir.

Kasım Paşa Camii (1549), Yeşilli Camii (1715) ve Evliya Çelebi Camii (1795) ise Osmanlı mimarisinin zarif örnekleri olarak ziyaretçilerini beklemektedir. Bigadiç gezilecek yerler:

1. Bigadiç Müze ve Kültür Evi

Bigadiç Müze ve Kültür Evi

1942 Bigadiç depremi sonrası Tekel İdaresi için yapılan bu zarif yapı, 1930-1940 yıllarının Akılcı-İşlevci Mimarlık Akımı’nın önemli örneklerindendir. Kaymakamlık, Belediye ve ÇEKÜL Vakfı iş birliğiyle restore edilerek 2001 yılında müze ve kültür evi olarak açılmıştır.

Müzede Kuvâ-yi Milliye Hareketi’nin Bigadiç’teki rolünü anlatan özel bir bölüm, Ancyra antik kenti kalıntılarını içeren arkeoloji bölümü ve günlük yaşamın izlerini taşıyan etnografya bölümü bulunuyor. Ayrıca 96 m²’lik çok amaçlı salon, seminerler ve sergiler gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

2. Ancyra Antik Kenti

Bigadiç ilçesine bağlı Hisar Köyü sınırlarında yer alan Ancyra Antik Kenti, Roma dönemi yapılmış termal yerleşim alanıdır. Tarihi dokusu ve termal yapılarıyla dikkat çeken bu antik kent Bigadiç'in antik kentidir.

3. Bigadiç Kalesi

Balıkesir’in Bigadiç ilçesinin doğusunda, bir tepenin zirvesinde yer alan Bigadiç Kalesi, MS 6. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilen Achyraos Kalesi'nin kalıntılarını barındırır. Tarih boyunca stratejik öneme sahip olan kale, Yunan işgali döneminde karargah olarak kullanılmıştır.

4. Kasım Paşa (Ulu) Camii

Kasım Paşa (Ulu) Camii

1549 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Cezerizâde Kasım Paşa tarafından yaptırılan bu cami, tarihi dokusuyla dikkat çeker. Osmanlı mimarisinin zarif örneklerinden biri olan yapı, 1886 ve 1899 yıllarında onarılmış, Sultan II. Abdülhamit döneminde kapsamlı bir restorasyondan geçmiştir.

5. Yeşilli Cami

1715 yılında Bigadiçli Çavuşzade İsmail Ağa tarafından yaptırılan Yeşilli Camii, ilçenin merkez camisi olarak dikkat çeker. Yangın ve deprem gibi olaylar sebebiyle birçok kez onarılan cami, dönem mimarisinin zarif bir örneğini oluşturur.

Caminin kuzeyinde altı sütunlu bir son cemaat yeri bulunur. Düzgün haç planına sahiptir.

6. Evliya Çelebi Camii

Evliya Çelebi Camii

Bigadiç Voyvodası Seyyid Hacı Hasan Ağa tarafından 1795 yılında yaptırılan Evliya Çelebi Camii, Osmanlı döneminin zarif mimari örneklerinden biridir. Caminin girişinde yer alan kitabe, yapım yılını Hicri 1210 (Miladi 1795) olarak belirtir.

Paylaş:

Yorum Yaz

Üye Olmadan Yorum Yazın!