Antandros Antik Kenti, Aeneas'ın Roma'yı kurmaya başlamadan önce uğradığı stratejik bir noktadır. Altınoluk Amfi Tiyatro, Roma dönemi tiyatro mimarisi, Edremit Atatürk Kültür Evi, 1934'te Atatürk’ün ziyaret ettiği tarihi bir yapıdır.
Edremit Kurşunlu Camii, 1231'de Selçuklu Komutanı tarafından inşa edilmiştir. Abdullah Efendi Konağı, 160 yıllık geçmişiyle ünlüdür. Edremit gezilecek tarihi ve turistik yerler listesi:
1. Antandros Antik Kenti
Antandros Antik Kenti, Balıkesir Edremit'te yer alan bir antik kenttir. Troia Savaşlarının çıkmasının nedeni olan “Üç Güzeller Yarışması” da burada yapılmıştır. Zeus, en güzel tanrıçayı seçmek için Paris’i görevlendirir. Paris, Athena, Hera ve Afrodit arasında gerçekleşen bu yarışmada, kendisine aşkı vaat eden Afrodit’i birinci ilan eder. Afrodit'in vaadini yerine getirmesiyle Paris, Helen’i kaçırır ve bu olay, Troia Savaşı'nın sebeplerinden biri haline gelir.
Adramytteion-Asos yolunun üzerinde, tarihi ve coğrafi açıdan stratejik bir noktada yer alır. Kentin kökenleri, Antik kaynaklara göre, ünlü Troia Savaşı'na kadar uzanır.
Savaşın sonunda Akalar, Troia’yı fethedince, Troia'nın kahramanı Aeneas, yeni bir yurt kurma amacıyla Antandros’a gelir. Burada, Kaz Dağları'nın kereste ticaretinde ustalaşmış halkından yardım alarak gemiler inşa eder. Aeneas, bu kentten yola çıkarak büyük bir yolculuğa başlar ve ardından Roma'nın temelleri atılır. Bu tarihsel olaylar, Antandros'un stratejik önemini ve tarihi bağlamını güçlendirir.
2. Altınoluk Amfi Tiyatro
Altınoluk Amfi Tiyatro, Balıkesir’in Edremit ilçesinin Altınoluk beldesinde yer alan tarihi bir yapıdır. Bölgedeki doğal güzelliklerle uyumlu şekilde inşa edilen bu amfi tiyatro, antik Roma dönemi tiyatro mimarisinden izler taşır.
Sahne ve oturma düzeniyle dikkat çeken amfi tiyatro, çeşitli kültürel etkinlikler yapılmaktadır. Özellikle yaz aylarında, konserler, tiyatro gösterileri ve açık hava etkinlikleri gibi etkinlikler için popüler bir destinasyon haline gelmiştir.
3. Edremit Atatürk Kültür Evi
Edremit Atatürk Kültür Evi, 1934 yılında Atatürk’ün kaldığı tarihi bir yapıdır. 19. yüzyıl Batı Anadolu konut geleneğiyle Levanten Evleri’ne benzer bir mimarisi vardır. 1946 ve 1991 yıllarında iki büyük yangın geçirmiş, çatı ve iç yapı zarar görmüştür. 2016’da kamulaştırılıp Edremit Belediyesi’ne devredilen yapının, geçmiş halini belirlemek amacıyla restitüsyon projeleri hazırlanmıştır.
Yangın öncesi döneme ait panoramik fotoğraflar ve eski sahibiyle yapılan görüşmelerle restorasyon yapılmıştır. Yapı, güçlendirilmiş, iç mekanları dönemin mobilya ve aksesuarlarıyla dekore edilerek “Atatürk Kültür Evi” olarak yeniden işlevlendirilmiştir.
4. Edremit Kurşunlu Camii
Kurşunlu Cami, Cami, 1300 yılından önce yapılmış olup, banisi Mevlâna Yusuf Sinan’ın mezar kitabesine göre inşa edilmiştir. Yapı, taş ve tuğla gibi farklı malzemelerin birleşimiyle inşa edilmiştir ve bu malzemelere uygun olarak, dikkat çeken kirpi saçaklar kullanılmıştır.
Cami tek kubbeli bir yapıdır ve sekiz köşeli bir kaideye oturan kubbe, kemerlerle desteklenen sütunlar tarafından taşınır. Bu sütunların başlıkları oldukça süslüdür. Yapının kuzey kısmında yer alan son cemaat yeri, kubbe ile örtülmüş üç birimden oluşur.
Son cemaat yerinin sütun başlıkları, çevredeki antik şehirlerden getirilmiş devşirme başlıklara sahiptir. Ayrıca, son cemaat yerinin ön ve yan cepheleri, geometrik şekillerle süslenmiş tuğla işçiliğiyle bezenmiştir.
5. Abdullah Efendi Konağı
Abdullah Efendi Konağı 160 yılı aşkın bir geçmişe sahiptir. İlk sahibi, Papazlık Kilisesi’nin rahibi olup, I. Dünya Savaşı sonrası Mallarını Midilli Adası’na göç eden Abdullah Efendi ile takas etmiştir. Konağın yapımında Osmanlı mimarisi temel alınmış, iç mekan süslemeleri ve dekorasyonunda hem Osmanlı hem de Avrupa etkileri görülmektedir.
Abdullah Efendi, konağını orijinal yapısını bozmadan onarmış ve zarif bir şekilde döşemiştir. Konağında, zeytinyağı üretimiyle ünlüdür ve kültürel toplantılar, müzik dinletileri yapılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda, Atatürkçü Rıfat Bey burada toplantılar düzenlemiş, Altınoluk adı da onun önerisiyle alınmıştır.