Feke Kalesi, MÖ 16. yüzyılda Hititler döneminde inşa edilmiştir ve tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Maran Kalesi, Feke’nin Maran yaylasında, 1410 rakımlı bir tepe üzerinde yer alır.
Feke Kara Kilise, Erken Bizans dönemine ait olup, 5. ve 6. yüzyıllara kadar uzandığı tahmin edilmektedir.
İçindekiler
Toggle1. Feke Kalesi

Feke Kalesi, tarihi boyunca birçok kavim ve devlete ev sahipliği yapmış önemli bir yerleşim alanıdır. Feke’nin, MÖ 16. yüzyılda Hititler’in hâkim olduğu bir federasyon bölgesinde kurulduğu rivayet edilmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, Kayseri Kültepe ve Osmaniye Karatepe tabletlerinden elde edilen bilgilere dayanmaktadır.
Bu verilere göre, Asur Devleti’ne bağlı tüccarların MÖ 19. ve 18. yüzyılda Kültepe ve çevresi ile Anadolu’nun çeşitli yerlerinde ticaret kolonileri kurarak iyi organize olmuş bir pazar ağı geliştirdikleri anlaşılmaktadır.
2. Maran Kalesi

Maran Kalesi, Feke ilçesine 16 km ve Feke Kalesi’ne 22 km uzaklıkta yer almaktadır. Kale hakkında herhangi bir kitabe bulunmadığı için ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği kesin olarak bilinmemektedir.
Feke’nin Maran yaylasında, 1410 rakımlı kalker bir tepe üzerinde inşa edilmiş olan kale, kayalık tepenin şeklini alarak kuzey-güney doğrultusunda batı taraftan kıvrımlar yaparak uzanan sur duvarları ile tahkim edilmiştir.
3. Feke Kara Kilise

Feke Kara Kilise, Eski Feke olarak bilinen Sülemişli Mahallesi’nde yer almaktadır. Mimari yapısı, planı, malzeme ve teknik özellikleri incelendiğinde, bu yapının Erken Bizans dönemine, muhtemelen 5. ve 6. yüzyıllara kadar uzandığı tahmin edilmektedir.
Bölge, 11. ve 12. yüzyıllarda Ermeni hakimiyetine geçtiğinde, yapı “Kastalawn Manastırı” olarak adlandırılmıştır. Aynı zamanda Ermeni Psikoposunun ikametgahı olarak kullanılan bu yapı topluluğunun, geçmişte çeşitli onarımlardan geçtiği düşünülmektedir.
4. İnderesi Yaylası

İnderesi Yaylası, Feke ilçesinin 59. km’sinde yer alan güzel manzaralı bir yayla köyüdür. Bağ ve bahçeler arasında konumlanmış olan bu yer, otantik köy yaşamını özleyenler için ideal bir tatil mekanı sunmaktadır. Yaylada elektrik, telefon, sağlık ocağı, jandarma karakolu, bakkal, fırın ve kır lokantası gibi çeşitli hizmetler mevcuttur.
Köyde, yerel halk tarafından dokunan Yahyalı tipi halı ve kilimlerin yanı sıra çoraplar da satışa sunulmaktadır. Ziyaretçiler, çadırlarda konaklayarak hayvanlarını otlatan Yörüklerin misafiri olabilir ve onların yaşamlarını bir süreliğine paylaşabilir.
5. Kızılyer Kilisesi

Kızılyer Kilisesi, Feke ilçesinde bulunan Kızılyer Köyü’ndeki Söğüt Mahallesi’nde yer alan bir kilise harabesidir. Kilisenin kalıntıları, köydeki tarihi mirası ve bölgedeki erken dönem yerleşimlerinin izlerini yansıtan önemli bir yapıdır.
Her ne kadar zamanla tahrip olsa da, bu harabe çevresindeki doğal dokuyla birleşerek tarihi bir atmosfer
6. Farsaklar Piknik Alanı

Farsaklar Piknik Alanı, Feke ilçesinde yer alan doğal su kenarında güzellikleriyle dikkat çeken bir dinlenme ve piknik alanıdır. Yeşil alanları, ağaçlık bölgeleri ve temiz havasıyla, doğa severler için ideal bir mekandır.
Aileler ve arkadaş grupları için piknik yapmak, açık havada keyifli zaman geçirmek ve doğanın tadını çıkarmak için sıklıkla tercih edilen bir yerdir.