Karakoçan Gezilecek Tarihi Yerler

Karakoçan Gezilecek Tarihi Yerler

Ziyaret Tepesi ve Urartu Kaya Mezarı, Karakoçan ilçesinde ki önemli arkeolojik alanlardan birisidir. Çayırdamı Höyüğü, Erken Tunç Çağı’ndan Orta Çağ’a kadar yerleşim görmüş tarihi bir höyüktür.

Keklik Köyü Çeşmesi, taş işçiliğiyle dikkat çeken, eyvan tipinde bir yapıdır. Keklik Köyü Cami ise 1840’larda inşa edilmiş, iki katlı ve işlevsel bir camidir.

1. Ziyaret Tepesi ve Urartu Kaya Mezarı

Ziyaret Tepesi ve Urartu Kaya Mezarı, Elazığ Karakoşa ilçesinde ki önemli arkeolojik ve tarihî alanlardan biridir. Ziyaret Tepesi, hem coğrafi hem de kültürel olarak ilçede büyük bir öneme sahiptir.

Bu tepe, çevresindeki tarihi ve kültürel yapılarla birlikte, özellikle Urartu dönemine ait izler taşır. Urartu Kaya Mezarı, bu bölgedeki en dikkat çekici tarihi yapılardan biridir.

2. Çayırdamı Höyüğü

Çayırdamı Höyüğü, Elazığ’ın Karakoçan ilçesinin yaklaşık 17 km güneybatısında yer alır. Çayırdam Köyü yerleşiminin 1.2 km kuzeyinde ve Elazığ-Bingöl karayolunun ise 200 m güneyinde konumlanmıştır. Yüksekliği çok fazla olmayan ve geniş bir alana yayılmış olan höyük, doğu-batı yönünde 150 m, kuzey-güney yönünde ise 100 m’lik bir alanı kapsamaktadır.

Yerleşim, doğusunda, batısında ve kuzeyinde dere yatakları ile çevrilmişken, güneyinde tarım arazisi bulunmaktadır. Bu doğal özellikler, höyüğün tarihsel yerleşim için stratejik bir konumda olduğunu ortaya koymaktadır. Yüzeydeki seramik buluntuları, höyüğün farklı dönemlerde kullanıldığını göstermektedir.

3. Keklik Köyü Çeşmesi

Keklik Köyü Çeşmesi, Karakoçan İlçesi’ne bağlı Keklik Köyü’nde yer alan tarihi bir çeşmedir. Köy yerleşiminin girişinde, caminin doğusunda bulunan çeşme, dikdörtgen planlı ve eyvan tipinde olup bağımsız bir çeşme yapısı olarak inşa edilmiştir.

Yapı, yuvarlak kemerli ve tek cepheli olup, taş işçiliğiyle dikkat çeker. Kemerlerde düzgün kesme taş kullanılırken, beden duvarlarında kaba yonu ve moloz taş tercih edilmiştir.

4. Keklik Köyü Cami

Keklik Köyü Cami, Karakoçan İlçesi’ne bağlı Keklik Köyü’nde yer alan tarihi bir yapıdır ve 1840’lı yıllarda inşa edilmiştir. Yapı, zaman içinde çeşitli onarımlar görmüş ve halen işlevsel olarak kullanılmaktadır.

Cami, dikdörtgen planlı ve iki katlıdır; kuzey-güney doğrultusunda inşa edilmiştir. Alt kat, odunluk olarak kullanılırken, üst kat ibadet yeri olarak düzenlenmiştir. Camiye, doğu yönünden betonarme bir merdiven ile ulaşılır ve son cemaat yerine çıkılır.

Yorum Yaz

Üye Olmadan Yorum Yazın!