Türkiye'nin İlk Çini Müzesi: Kütahya Çini Müzesi

Türkiye'nin İlk Çini Müzesi: Kütahya Çini Müzesi

Kütahya’da yer alan Çini Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek çini müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Müze, ziyaretçilerine Kütahya ve İznik’te üretilen çini eserlerinin zenginliğini sunmaktadır.

Müze içinde sergilenen vitrinlerde, 14. yüzyıldan günümüze kadar uzanan birçok çini eseri bulunmaktadır. Yapı, halk arasında içindeki yekpare mermer şadırvandan dolayı “Gök Şadırvan” olarak anılmaktadır. Bu şadırvan, ustası tarafından üç adet yapılmış; bir örneği Kütahya’da kırılmış, üçüncü örneği ise Konya Mevlana Külliyesi’nde yer almaktadır.

Yapının içindeki türbe bölümü kesme taş işçiliği ile öne çıkmakta ve burada, Osmanlı Devleti’ne topraklarını vasiyet eden II. Yakub Bey’in çinili sandukası bulunmaktadır. Bu çinili sanduka, Kütahya çiniciliğinin mimari yapıdaki en eski örneklerinden birini temsil etmektedir.

Yapıda yer alan bir diğer önemli unsur, imaretin bitişiğinde bulunan ve 1960’lı yıllarda yıkılan medresenin taş vakfiyesi kitabesidir. 39 satırdan oluşan bu kitabe, Arap harfleriyle Türkçe yazılmıştır. Vakfiyenin, Yakub Bey tarafından Türkçe olarak yazdırılması, Anadolu Beylikleri Dönemi’nde Türkçeye verilen önemi göstermektedir.

Kitabede, Germiyanoğlu II. Yakup’un vakfettiği yerler, vakıf gelirleri, burada çalışanlara verilecek ücretler ve medreseye gelen misafirlere nasıl davranılacağı gibi bilgiler yer almaktadır. Bu anıtsal eser, Türk tarihi açısından Orhun Abideleri’nden sonra taşa kazınmış en önemli belgelerden biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, 1766 yılında Kütahya’da mevcut olan 24 çini ve fincan atölyesinde çalışan ustalar ile Anadolu Valisi Ali Paşa arasında Kadı Ahmet Efendi döneminde imzalanan bir sözleşme, tarihsel bir belge niteliği taşımaktadır.

Bu “Fincancılar Anlaşması”, dünyada bilinen ilk toplu sözleşmenin 1815 yılında İngiltere’de yapıldığı göz önüne alındığında, Kütahya’da Osmanlı Devleti döneminde yapılmış benzer bir anlaşmanın 49 yıl öncesine dayandığını göstermektedir. Anlaşmada, 24 iş yerinden başka bir iş yerinin açılamayacağı belirtilmiş, fincancı ustası, kalfa ve çırakların alacakları ücretler ayrıntılı bir şekilde yer almıştır.

Kütahya Çini Müzesi’ne uçakla ulaşmak için en yakın havaalanı Kütahya Zafer Havalimanı’dır (KZR). Havalimanından Kütahya şehir merkezine ulaşmak için araç kiralama, taksi veya otel transferi seçeneklerini kullanabilirsiniz. Şehir merkezine vardıktan sonra, Çini Müzesi’ne yürüyerek (yaklaşık 10 – 15 dakika) veya taksi ya da toplu taşıma ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Yorum Yaz

Üye Olmadan Yorum Yazın!