Türkiye’nin İlk Kütüphanesi: Beyazıt Devlet Kütüphanesi – İstanbul

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Türkiye’nin devlet eliyle kurulan ilk kütüphanesidir. İstanbul’un Fatih ilçesindeki Beyazıt Meydanı’nda yer alan bu yer II. Bayezid döneminde 1501-1506 yılları arasında inşa edilmiştir.

Uzun yıllar ahır olarak kullanılan bu yer 27 Eylül 1882’de başlayan kapsamlı restorasyon çalışmaları sonucunda yenilenmiştir. ve 24 Haziran 1884 tarihinde, Beyazıt Külliyesi’nin İmaret kısmında hizmete açılmıştır. Beyazıt Devlet Kütüphanesi, 24 Haziran 1884’te açıldığında “Kütüphane-i Umûmî-i Osmanî” adıyla hizmete başlamıştır. Kütüphanenin adı, 1961 yılında toplanan VII. Milli Eğitim Şûrası’nda alınan kararla “Beyazıt Devlet Kütüphanesi” olarak değiştirilmiştir.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Türkiye’de kütüphanecilik alanında birçok “ilk” uygulamanın hayata geçirildiği bir mekandır. Ülkede ilk cilt atölyesi ve matbaa burada kurulmuştur. Ayrıca, 24 Nisan 1952’de, kütüphanenin bir bölümünde Türkiye’nin ilk tam donanımlı “Beyazıt Çocuk Kütüphanesi” açılmıştır. Ancak, sonraki yıllarda yer darlığı nedeniyle bu kütüphane 1961 yılında kapatılmak zorunda kalmıştır. Beyazıt Devlet Kütüphanesi, kurulduğu yıllardan itibaren modern kütüphanecilik uygulamalarında öncü bir rol oynamıştır. En az yarım asır önce, modern kataloglama çalışmalarının ilk kez burada uygulanmaya başlanmıştır.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, 1.000.000’un üzerinde toplam doküman barındırmaktadır. Kütüphanedeki kitap sayısı sürekli olarak artmakta olup, günümüzde 812.858 adettir. Görme engelli vatandaşlar için özel bir bölüm de sunmaktadır. Bu bölümde, engelli bireylerin yararlanabileceği toplam 5.000 adet sesli kitap bulunmaktadır.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, geniş bir koleksiyona sahiptir. Yaklaşık 130.000 ciltten oluşan 30.618 çeşit dergi ve 1869 çeşitten oluşan 55.000 cilt gazete bulunmaktadır. 2003 yılında, Türkiye’de bir şahıs tarafından toplanan en iyi kitap ve süreli yayın koleksiyonu olan Hakkı Tarık Us Kütüphanesi de kütüphaneye devredilmiştir.

Koleksiyondaki gazeteler dijital ortama aktarılmış, diğer süreli yayınların basılı katalogları yayınlanmıştır. Ayrıca, yaklaşık 63.893 adet kitapdışı materyal (afiş, kartpostal, harita, para, pul vb.) da mevcuttur. 2017 yılında kütüphanenin okuyucu sayısı 100.900’dür. Kütüphane, 7/24 hizmet vermektedir ve yurtiçi ile yurtdışındaki araştırmacıların taleplerini fotokopi veya CD formatında karşılamaktadır.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ne uçakla ulaşmak için en yakın havalimanları İstanbul Havalimanı (IST)dır. İstanbul havalimanı Beyazıt Devlet Kütüphanesi 40 km uzaklıktadır. İstanbul Havalimanı’ndan Beyazıt’a gitmek için öncelikle taksi veya Havaist otobüslerini kullanarak ulaşmalısınız. Havaist, Fatih ilçesinde yer alan Beyazıt Meydanı dahil olmak üzere birçok noktaya hizmet vermektedir.

Yorum Yaz

Üyeliksiz yorum yazabilirsiniz

Paylaş: