Aşağı Kandilli, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait sanayi yapılarıyla öne çıkar. Varagel Tüneli, deniz kenarındaki kayalıklara inşa edilmiş, 75 yıllık bir endüstri yapısıdır. Tarihi Kok Fabrikası ve Bacası, erken Cumhuriyet döneminin önemli sanayi tesislerindendir. Üzülmez Kültür Vadisi, lavuar ve atölye gibi tarihi yapıları barındırır.
Rapid Şarjömen İskelesi ise kömürün limandan gemilere taşınmasında kilit rol oynayan bir yapıdır. Zonguldak'ta gezilecek endüstriyel miraslar – en iyi 5 endüstriyel miras:
1. Aşağı Kandilli
Aşağı Kandilli, Zonguldak'ın Kdz. Ereğli ilçesinde yer alan önemli bir endüstri mirası alanıdır. Kandilli sahilinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Varagel ve çevresindeki sanayi yapıları, Zonguldak'ın zengin endüstri geçmişinin önemli bileşenlerini temsil eder. Bu bölge, Türkiye'nin kömür madenciliği tarihinin bir parçası olarak, sanayi mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük bir öneme sahiptir.
2. Varagel Tüneli
Varagel Tüneli, Zonguldak'ın Fener bölgesinde yer alan önemli bir endüstriyel yapıdır. Bu tünel, deniz kenarındaki karstik yapısal özellik taşıyan kayalıklar içine inşa edilmiştir ve bu özelliği, doğal mirasa katkı sağlamaktadır.
Varagel Tüneli, endüstride kullanılan bir değer olması nedeniyle kültürel endüstri mirasına önemli bir katkıda bulunmaktadır. Yaklaşık 75 yıllık bir geçmişe sahip olması, ona tarihsel bir nitelik kazandırmaktadır. Bu tünel, üç farklı bağlamda yer alması ve turizm çeşitlerine olanak sağlaması açısından da turizme katkıda bulunmaktadır.
3. Tarihi Kok Fabrikası ve Bacası
Tarihi Kok Fabrikası ve Bacası, Zonguldak'ın merkezinde bulunan önemli bir endüstri mirasıdır. Bacası, 63 metre yüksekliğinde, tuğla örgülü bir yapıya sahip olup demir bileziklerle sağlamlaştırılmıştır. Bacanın üst kısmı eğik bir şekilde tasarlanmıştır.
Cumhuriyet'in ilk sanayi tesislerinden biri olan Üzülmez Kok Fabrikası, 1935 yılında dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından açılmıştır. Fabrika, benzolden (benzin ve toluen karışımı bir akaryakıt) yağ çeşitlerine, naftalinden briket kömürüne kadar 32 çeşit malzeme üreterek kömür sanayisine hizmet etmiştir. Ancak, ekonomik ömrünü tamamlayarak 1970 yılında kapatılmıştır.
Fabrikanın kapatılmasından sonra bir süre atıl durumda kalan tesis, 1988 yılında yıkılmıştır. Yıkım sırasında, bacanın korunması adına müteahhit firma tarafından girişimlerde bulunulmuş ve Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından sanayi mirası olarak koruma altına alınmıştır. Bacanın üst kısmının eğilmesi, zamanla bu yapının dikkat çekici bir özelliği haline gelmiştir.
4. Üzülmez Kültür Vadisi
Üzülmez Kültür Vadisi, Zonguldak'ın Merkez ilçesinin Asma Mahallesi'nde, Üzülmez bölgesinde yer alan önemli bir alandır. Bu vadi, Üzülmez Eski Lavuar Binası, Eski Atölye Binası ve Rombaki Konağı gibi tarihi yapıları bünyesinde barındırmaktadır.
5. Rapid Şarjömen İskelesi
Rapid Şarjömen İskelesi, Merkez, Zonguldak Limanı içerisinde yer alan önemli bir anıtsal yapıdır. “Şarjöman” terimi, yükleme veya doldurma anlamına gelmektedir ve bu yapı, havzada üretilen kömürün demiryolu ile limana taşındıktan sonra vapurlara yüklenmesi amacıyla inşa edilmiştir. Özellikle kömür yüklemek için kullanılan bu tesis, şilep türü gemilere çeşitli yüklerin taşınmasında önemli bir rol oynamıştır.
İlgili Yazılar:
- Zonguldak'ta Gezilecek Önemli 20 Yer
- Zonguldak'ta Gezilecek Doğal Güzellikler - En İyi 16 Yer
- Zonguldak'ta Denize Girilecek Yerler - En Popüler 13 Plaj
- Zonguldak Şehir Rehberi
- Zonguldak'ta Gezilecek Tarihi Camiler - En İyi 12 Tarihi Cami
- Türkiye'nin İlk Maden Müzesi: Zonguldak Maden Müzesi
- Türkiye'nin En Yaşlı Ağacı: Anıt Porsuk Ağacı - Zonguldak
- Zonguldak Mavi Bayraklı Plajları